smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Waniliowe markizy

Składniki

cukier
4 łyżki
cukier puder
do posypania
cukier waniliowy
2 opakowania
konfitura
2/3 szklanki
mąka
1,5 szklanki
masło
1 kostka
żółtko
2 sztuki

Sposób przygotowania

1. Z masła, żółtek, cukru, cukru waniliowego oraz mąki zagniatamy ciasto, które następnie cienko rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta 40 kółek, a w 20 z nich wycinamy otworki w kształcie serduszek lub gwiazdek. Ciastka pieczemy w temperaturze 175°C przez 10 minut.

2. Po wystudzeniu całe krążki smarujemy konfiturą i przykrywamy krążkiem z otworkiem. Ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Najczęściej czytane


W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies (Polityka Cookies)Rozumiem