smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Barszcz lwowski

Składniki

cebula
1 sztuka
cytryna
2 sztuki
czarny pieprz
3-4 ziarnka
czerwone buraki
0,5 kg
konfitura jabłkowa
200 g
liście laurowe
1 sztuka
majeranek
1 łyżka
mąka
1 łyżka
mięso wołowe z kością
0,5 kg
pieprz
do smaku
śmietana
1 szklanka
sól
do smaku
woda
2 l
włoszczyzna
1 porcja
ziele angielskie
3-4 ziarnka

Sposób przygotowania

1. Gotować rosół z mięsa i włoszczyzny z dodatkiem cebuli, listka, ziela i pieprzu.

2. Wyszorowane buraki upiec w piekarniku, obrać, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce lub pokroić w słupki.

3. Obrane cytryny pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki.

4. Buraki, cytryny i konfiturę z rajskich jabłuszek włożyć do rondla, zalać przecedzonym rosołem, chwilę gotować. Dodać pokrojone w kostkę ugotowane mięso i otarty majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać rozkłóconą z mąką śmietanę, mieszać i podgrzewać.

Najczęściej czytane