smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Kalafior pod beszamelem

Składniki

kalafior
1 duża sztuka
mąka
1 łyżka
masło
1 łyżka
mleko
1 szklanka
pieprz
do smaku
śmietana
1/2 szklanki
sok cytrynowy
kilka kropli
sól
do smaku
żółtko
1 sztuka
żółty ser
2 łyżki

Sposób przygotowania

1. Kalafior gotujemy.

2. Przyrządzamy beszamel. Białą zasmażkę z tłuszczu i mąki rozprowadzić lekkim mlekiem i mieszając – zagotować.

3. Po odstawieniu z ognia – dodać śmietanę rozmieszaną z żółtkiem i serem.

4. Kalafior odsączyć z wody i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem ogniotrwałym półmisku. Polać przygotowanym sosem, wstawić na 15 minut do gorącego piekarnika.

5. Jak się kalafior zarumieni – podawać posypany posiekaną zieleniną.

Najczęściej czytane