smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Kurczak w sezamie

Składniki

filet z piersi kurczaka
2 sztuki
jajka
1 sztuka
olej
1/2 szklanki
sezam
3/4 szklanki
sól
do smaku
sos chili
do podania

Sposób przygotowania

1. Myjemy i osuszamy filet z kurczaka, z którego usuwam błony i chrząstki. Mięso kroimy na nieduże kawałki o boku około 2 cm. Odstawiamy je na około 10 minut w chłodne miejsce.

2. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego trzy łyżki zimnej wody. Na dużym talerzy mieszamy sezam dokładnie z mąką.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka panierujemy w jajku, a następnie w sezamie. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Jeśli sezam się za szybko rumieni, zmniejszamy ogień. Podczas smażenia obracamy kawałki kurczaka 2-3 razy. Trzeba uważać, aby mięso nie było surowe.

4. Gotowe kawałki mięsa przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia pozbywając się za jego pomocą nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z chili.

Najczęściej czytane