smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Dorada pieczona

Składniki

awokado
2 sztuki
cebula
1 sztuka
cytryna
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
dorada
4 sztuki
masło
4 grudki
natka pietruszki
pęczek
oliwa
1/4 szklanki
pieprz
do smaku
pomidory cherry
10 sztuk
sól
do smaku

Sposób przygotowania

1. Dorady suszymy oraz delikatnie nacinamy w poprzek grzbietu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

2. Zajmujemy się salsą. W misce mieszamy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz połówki pomidorów cherry. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

3. Ryby układamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C i pieczemy przez 15-20 minut.

4. W czasie ostatnich minut pieczenia, obieramy i kroimy awokado, a następnie dodajemy je do salsy razem z natką pietruszki.

5. Na talerzu na każdej doradzie kładziemy grudkę masła, a salsę podajemy osobno.

Najczęściej czytane