smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Kaczka pieczona z jablkiem i pomarańczą

Składniki

białe wytrawne wino
125 ml
jabłka
2 sztuki
kaczka
2 kg
majeranek
1 łyżka
masło
1 łyżka
pieprz
do smaku
pomarańcze
2 sztuki
sok cytrynowy
1 łyżka
sól
do smaku
tymianek
1 łyżka

Sposób przygotowania

1. Kaczkę nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem, po czym odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.

2. Jabłka kroimy w ósemki, a obrane pomarańcze dzielimy na cząstki.

3. Jabłka i pomarańcze mieszamy z majerankiem, tymiankiem, roztopionym masłem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną mieszanką faszerujemy kaczkę, po czym spinamy ją wykałaczką lub zaszywamy nicią.

4. Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 1,5 godziny. Co kilkanaście minut polewamy ją winem, a następnie sosem, który zacznie się tworzyć podczas pieczenia.

Najczęściej czytane