1. Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni, na którą wrzucamy posiekaną cebulę i dusimy przez 3-4 minuty, aż nabierze brązowego koloru.
2. Grzyby (pieczarki, borowiki i boczniaki) przecieramy wilgotnym ręcznikiem. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki.
3. Grzyby umieszczamy na patelni i smażymy krótko na gorącej oliwie cały czas mieszając.
4. Dodajemy mleko i całość zagotować. Przykrywamy patelnię i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Następnie cały czas mieszając dodajemy podgrzany wywar.
5. Chleb (może być bagietka) podpiekamy z obu stron na gorącym grillu. Rozpuszczone masło mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i polewamy pieczony chleb.
6. Kromki chleba przekładamy na talerze i przelewamy gorącą zupę doprawioną solę i pieprzem. Całość posypujemy serem i podajemy od razu.