smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Kiszka z jabłkami

Składniki

brandy
50 ml
brązowy cukier
1 łyżeczka
jabłka
4 sztuki
kiszka
8 pęt
majeranek
szczypta
masło
1 łyżka
olej
do smażenia
pieprz
do smaku
sok cytrynowy
z 1 cytryny
sól
do smaku

Sposób przygotowania

1. Jabłka, najlepiej winne (np. ligol lub koksa), obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne.

2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy je ze wszystkich stron, nie mieszając ich łyżką, aby się nie rozpadły, lecz jedynie potrząsamy patelnią co jakiś czas.

3. Po chwili dodajemy majeranek, sok z cytryny i cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Gdy będą już rumiane, wlewamy na patelnię brandy (lub calvados), podpalamy i czekamy, aż alkohol się wypali.

5. Podajmy natychmiast razem z kiszką zrumienioną na oleju na drugiej patelni.

Najczęściej czytane