smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Kremowa zupa pomidorowa

Składniki

bazylia
2 łyżki
cukier
1 łyżeczka
masło
50 g
migdały
50 g
mleko
150 ml
pieprz
do smaku
pomidory
700 g
sól
do smaku
wywar warzywny
850 ml

Sposób przygotowania

1. Dojrzałe pomidory (najlepiej śliwkowe) grubo kroimy.

2. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pomidory. Gotujemy około 5 minut, aż do pofalowania się skórki. Całość doprawiamy pieprzem i solą.

3. Dodajemy podgrzany wywar z warzyw i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek przykrywką i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

4. Migdały mielimy i lekko prażymy przez około 1-2 minuty na rozgrzanym grillu, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Nie powinny zbyt mocno ściemnieć!

5. Wywar pomidorowy zdejmujemy z ognia, przelewamy do miksera i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

6. Zupę przelać przez sito, aby usunąć skórki i pestki.

7. Ponownie wlewamy zupę do garnka, dodajemy mleko lub niskotłuszczową śmietankę, migdały, cukier i wszystko mieszamy oraz podgrzewamy. Na krótko przed podaniem dodać pokrojoną w pasku świeżą bazylię.

Najczęściej czytane