1. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, do którego wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę, posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek i całość smażymy około 5 minut do czasu aż cebula stanie się miękka i nabierze złotobrązowego koloru.
2. Dodajemy obranego i pokrojonego w małą kostkę ziemniaka, obraną i pokrojoną w plasterki marchew, pokrojonego w prążki pora, pokrojoną w paski kapustę, pokrojony w plasterki seler i całość dusimy przez 2 minuty od czasu do czasu mieszając, aż warzywa pokryją się warstwą oliwy.
3. Dodajemy pomidory posiekane z puszki, odsączoną i opłukaną fasolę z puszki, liście laurowe, rozmaryn, tymianek. Całość zalewamy podgrzanym wywarem mięsnym (może być drobiowy) rozpuszczonym w wodzie i wszystko mieszamy. Garnek przykrywamy i gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
4. Wyjmujemy zioła, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.