smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Okoń pieczony na zielono

Składniki

cytryna
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
masło
100 g
natka pietruszki
pęczek
okoń morski
4 sztuki
pieprz
do smaku
sól
do smaku

Sposób przygotowania

1. Okonie przyprawiamy od wewnątrz i zewnątrz solą i pieprzem.

2. Natkę pietruszki siekamy, czosnek kroimy w ćwiartki, a następnie natkę mieszamy z miękkim masłem.

3. Każdej rybie nacinamy z jednej strony skórę w czterech miejscach. W każde nacięcie kładziemy porcję masła, a do brzucha ryby wkładamy czosnek.

4. Ryby wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.

5. Ryby można podawać z frytkami i ćwiartką cytryny.

Najczęściej czytane