smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Piernik przekładany

Piernik sam w sobie jest suchym ciastem, dlatego często jest przekładany dżemem lub powidłami i wtedy nabiera prawdziwego smaku.

Składniki

cukier
1 szklanka
cynamon
1 łyżka
dżem morelowy
do przełożenia
goździki
1 łyżka
jaja
6 sztuk
mąka
1 kg
margaryna
pół kostki
miód
50 dag
orzechy
25 dag
śmietana
1 szklanka
soda oczyszczona
1 łyżka

Sposób przygotowania

1.Goździki i korzenie utłuc razem na proszek. Miód rozpuścić w rondlu na ogniu, dodać utłuczone goździki i cynamon oraz margarynę.

2. W donicy utrzeć całe jajka cukier, wlać ciepły miód – mieszając, następnie śmietanę, wyspać mąkę wymieszaną z sodką – masę chwilę ucierać.

3. Dodać następnie orzechy, wymieszać, włożyć do wąskich blaszek, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką ( do ¾ wysokości).

4. Piec około godziny w średnio gorącym piekarniku. Piernik po upieczeniu powinien lekko odstawać od brzegów formy, a patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy.

5. Z formy wyjąć po lekkim przestygnięciu. Jeszcze ciepły – przekrajać, posmarować powidłami lub dżemem na grubość ½ cm, a po przełożeniu przykryć deseczką i nieco obciążyć. Piernik można polukrować.

Najczęściej czytane