smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Pierogi ruskie

Składniki

cebula
1 sztuka
masło
do polania
olej
4 łyżki
pieprz
do smaku
ser twarogowy
200 g
sól
do smaku
ziemniaki
0,5 kg

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki gotujemy, następnie przeciskamy przez praskę.

2. Na rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę.

3. Cebulę, ziemniaki i rozdrobniony ser dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem.

4. Wykrawamy krążki z ciasta pierogowego, na które kładziemy około 1 czubatą łyżkę farszu. Dokładnie lepimy.

5. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 minut. Po ugotowaniu polewamy roztopionym masłem (do którego można dodać trochę skwarków lub podsmażonej cebuly).

Najczęściej czytane