smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Pomidory w majonezie z tuńczyka

Składniki

bazylia
do dekoracji
oliwa
4 łyżki
pasta z suszonych pomidorów
2 łyżki
pomidory
4 sztuki
skórka cytryny
z 1 cytryny
sok cytrynowy
2 łyżeczki
tuńczyk
115 g
żółtko
2 sztuki

Sposób przygotowania

1. Pomidory (śliwkowe) kroimy na połowy, wydrążamy miąższ i nacieramy ich wnętrze pastą pomidorową.

2. Tak przygotowane pomidory układamy przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 12-15 minut. Następnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.

3. Przygotowujemy majonez. Łączymy w mikserze lub za pomocą ręcznej trzepaczki żółtka, sok i drobno zmieloną skórkę z cytryny. W czasie miksowania albo ubijania żółtek ręcznie dodajemy stopniowo oliwę, aż powstanie gęsta masa.

4. Dodajemy odsączonego tuńczyka z puszki i kapary, doprawiamy solą i pieprzem.

5. Gotową masą polewamy pieczone połówki pomidorów, ozdabiamy pokrojonymi w cienkie paski suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podgrzewamy przed podaniem chwilę w piekarniku lub serwujemy na zimno.

Najczęściej czytane