smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Ryba po grecku

Składniki

cebula
4 sztuki
cukier
szczypta
filet z ryby
1 kg
koncentrat pomidorowy
1 większy słoiczek
liście laurowe
1 listek
mąka pszenna
2-3 łyżki
marchewka
4 średnie sztuki
natka pietruszki
do dekoracji
oliwa
3 łyżki
pieprz
kilka ziaren
pietruszka
2 średnie sztuki
seler
1 mała sztuka
sól
do smaku
woda
1/2 szklanki
ziele angielskie
2 ziarnka

Sposób przygotowania

1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

2. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy starte warzywa, solimy, a po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody.

3. Rybę rozmrażamy, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy i solimy (uważaj, aby ryby nie przesolić), obtaczamy w mące i obsmażamy a obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.

4. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i po usmażeniu filetów wrzucamy je na patelnię. Smażymy na lekko złoty kolor.

5. Do garnka przekładamy cebulę i uduszone warzywa, dodajemy listek laurowy ziarnka pieprzu i ziele angielskie, koncentrat, odrobinę cukru i podlewamy ¼ szklanki wody. Wszystko dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

6. Kiedy usmażone warzywa będą miękkie, układamy je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny znaleźć się warzywa. Dekorujemy gałązkami natki, a potrawę podajemy na ciepło lub zimno.

Najczęściej czytane