smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Śledź z purée ziemniaczanym

Składniki

bułka tarta
3 łyżki
filet z śledzia
300 g
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
jajka
2 sztuki
kapusta pekińska
1/2 główki
koperek
pęczek
mąka
3 łyżki
masło
50 g
masło klarowane
100 g
mleko
250 ml
pieprz
do smaku
sól
do smaku
ziemniaki
0,5 kg

Sposób przygotowania

1. Filety śledziowe płuczemy w wodzie, a następnie moczymy przez 2-3 godziny w 100 ml mleka, aby stały się mnie słone.

2. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Całość tłuczemy z dodatkiem masła, gałki muszkatołowej i pozostałego mleka.

3. Kapustę pekińską kroimy w paski i smażymy na połowie klarowanego masła, aż uzyska ciemnozłotego koloru, następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem i całość mieszamy.

4. Śledzie odcedzamy z mleka, osuszamy, obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a na końcu w bułce tartej. Filety smażymy na złoty kolor na reszcie klarowanego masła z obu stron.

5. Śledzie podajemy z puree i smażoną kapustą.

Najczęściej czytane