1. Suchą fasolę (najlepiej lima, białą, maślaną) należy namoczyć przez noc lub zamiast suchej fasoli użyć 840 g fasoli z puszki.
2. Namoczoną fasolę pozostawić do odsączenia. Zagotować wodę w garnku, do której wkładamy fasolę i gotujemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy jeszcze przez 30 minut, aż fasola będzie miękka.
3. Fasolę przekładamy do innego naczynia, a zawiesinę, w której się gotowała odkładamy na bok (nie wylewamy). Jeżeli używamy fasoli z puszki, pozostawiamy tylko do odsączenia i zachowujemy zawiesinę po niej.
4. Rozgrzać olej na dużej patelni i wrzucić czosnek, który smażymy do brązowego koloru. Dodajemy fasolę oraz 400 ml zawiesiny. Jeśli jest jej zbyt mało, dolewamy wodę. Dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową (warzywnego lub drobiowego). Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
5. Zawartość patelni zmiksować lub rozgnieść ręcznie. Doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodajemy mleko.
6. Gotową zupę umieszczamy w garnku i ponownie podgrzewamy, ale unikamy zagotowania. Na krótko przed podaniem dodajemy świeżo posiekane oregano.