smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Zupa z dyni, pomarańczy i tymianku

Składniki

cebula
2 sztuki
chleb
do podania
czosnek
2 ząbki
dynia
900 g
mleko
150 g
oliwa
2 łyżki
pieprz
do smaku
skórka pomarańczy
z 1 pomarańczy
sok pomarańczowy
z 1 pomarańczy
sól
do smaku
tymianek
3 łyżki
wywar warzywny
1,5 l

Sposób przygotowania

1. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku i wrzucamy do niego posiekaną cebulę. Całość dusimy około 3-4 minut, aż stanie się miękka. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i obraną, pokrojoną w grubą kostkę dynię. Całość dusimy około 2 minut przez cały czas mieszając.

2. Dodajemy podgrzany wywar warzywny (może być drobiowy), sok pomarańczowy i zmieloną skórkę pomarańczową oraz 2 łyżki świeżego tymianku. Przykrywamy garnek i całość gotujemy przez 20 minut, aż dynia stanie się miękka.

3. Zawartość garnka miksujemy lub rozgniatamy drobno tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Do zmiksowanej zupy dodajemy mleko i mieszamy. Następnie wsypujemy resztę tymianku.

5. Gotową zupę podajemy z chrupiącym chlebem.

Najczęściej czytane