smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Zupa z karczochów

Składniki

cebula
1 sztuka
chleb
do podania
czosnek
1 ząbek
marynowane karczochy
800 g
niskotłuszczowa śmietanka
150 ml
oliwa
1 łyżka
suszone pomidory
2 sztuki
tymianek
2 łyżki
wywar warzywny
600 ml

Sposób przygotowania

1. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek i dusimy wszystko, aż cebula zmięknie.

2. Odsądzone karczochy kroimy w duże kawałki i umieszczamy w garnku, dolewamy pogrzany wywar z warzyw i całość dobrze mieszamy.

3. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 3 minut. Zupę przelewamy do miksera i miksujemy lub przecieramy przez sito.

4. Zupę wlewamy do garnka, dodajemy śmietankę i świeży tymianek. Wszystko ostrożnie mieszamy.

5. Gotową zupę przelewamy do wazy i umieszczamy na kilka godzin do lodówki. Zupę podjemy schłodzoną ozdobioną suszonymi pomidorami i z chrupiącym chlebem.

Najczęściej czytane