smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Zupa z soczewicy z makaronem

Składniki

boczek
4 plastry
brązowa soczewica
420 g
cebula
1 sztuka
makaron
50 g
mięta
1 łyżki
seler naciowy
2 łodygi
wywar warzywny
1,2 l

Sposób przygotowania

1. Boczek kroimy w grubą kostkę, siekamy cebulę i rozgniatamy czosnek. Wszystko umieszczamy na dużej patelni i podsmażymy przez 4-5 minut, aż cebula będzie miękka, a boczek lekko brązowy.

2. Dodajemy na patelnię makaron (np. farfalline lub spaghetti), który wcześniej łamiemy na małe kawałki i trzymamy na ogniu około minuty, mieszając tak, aby przykryć cały makaron oliwą.

3. Dodajemy odsączoną z puszki soczewicę oraz wywar warzywny (może być mięsny) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 12-15 minut, aż makaron będzie gotowy.

4. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy świeżo posiekaną miętę. Gotową zupę podajemy od razu.

Najczęściej czytane