smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Zupa z soczewicy

Składniki

bulion warzywny
1,5 l
cebula
2 sztuki
czerwona soczewica
50 dag
czosnek
2 ząbki
marchewka
3 sztuki
oliwa
5 łyżek
por
1 sztuka
słodka papryka
1 sztuka
zielona papryka
1 sztuka

Sposób przygotowania

1. Soczewicę namocz w zimnej wodzie na 12 godzin.

2. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na 5 łyżkach oliwy, powinny się zeszklić, ale nie zrumienić.

3. Oczyść paprykę i pokrój w kostkę, następnie dodaj do cebuli i czosnku. Duś razem około 10 minut. Dodaj łyżkę słodkiej papryki i krótko podsmaż.

4. Marchewki i pora pokrój w talarki i razem z odcedzoną soczewicą wsyp do buliony (może być drobiowy).

5. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień, dodaj podsmażone warzywa i gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Zupa powinna być bardzo gęsta.

Najczęściej czytane